Τι διαφορά υπάρχει μεταξύ ατομικών και ομαδικών συνεδριών;
Στις ατομικές συνεδρίες συνήθως ασχολούμαστε με κάποιο θέμα που το άτομο βιώνει έντονα τη συγκεκριμένη περίοδο(πχ. κάποιο πρόβλημα που δεν μπορεί να λύσει, κάποια απόφαση που καλείται να πάρει, κάποια κρίση που περνά στις διαπροσωπικές του σχέσεις κ.ο.κ) Στις ομαδικές συνεδρίες εξετάζονται περισσότερες οπτικές της ζωής μιας ομάδας ατόμων, υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών που αποτελεί σημαντικό υλικό για αυτογνωσία, αναπτύσσεται η αλληλοκατανόηση και η συντροφικότητα κλπ.
Τι βοηθάει περισσότερο η ατομική ή η ομαδική συνεδρία;
Ο συνδυασμός ίσως είναι ο πιο αποτελεσματικός, και οι δύο όμως προσεγγίσεις βοηθούν η κάθε μία με τον τρόπο της. Στην ατομική προσέγγιση το άτομο επεξεργάζεται τα προσωπικά του προβλήματα και αν περνά κάτι έντονο είναι προτιμότερη η ατομική συνεδρία από την ομαδική, όπου το άτομο δεν θα μπορεί να ακούσει ή να συμμετέχει όταν τα θέματα που εξετάζονται δεν το αφορούν. Στις ομαδικές συνεδρίες τα άτομα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν να συνεργάζονται με άλλα άτομα και να εξετάσουν πολύ περισσότερα θέματα καθώς κάθε άτομο προσθέτει και μια νέα οπτική ή κάποιο νέο προβληματισμό, επίσης αναπτύσσεται η αλληλοκατανόηση και η προσαρμογή σε ένα κοινωνικό σύνολο. Σε μεγάλο όμως βαθμό εξαρτάται από το που αισθάνεται καλύτερα το κάθε άτομο. Κάποια άτομα νιώθουν πιο άνετα στα ατομικά ενώ κάποια άλλα τους βοηθάει περισσότερο η ομάδα.
Πως λειτουργούν οι ατομικές συνεδρίες; Πόσο συχνά πρέπει να γίνονται και πόσο κοστίζουν;
Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι κάθε συνεδρία είναι καλό να διαρκεί 50’ το πολύ 60’, για το λόγο ότι ο εγκέφαλος του ανθρώπου μπορεί να δέχεται νέες πληροφορίες και να τις αφομοιώνει σ’ αυτό το χρονικό διάστημα. Επίσης οι συναντήσεις είναι προτιμότερο να γίνονται μία φορά την εβδομάδα αν είναι δυνατόν την συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Οι πιο συχνές συναντήσεις μπορεί να μπλοκάρουν κάποια νέα μοτίβα να αναδυθούν όπως και οι πιο αραιές δεν βοηθούν στην χαλάρωση της άμυνας που έτσι και αλλιώς είναι πολύ ισχυρή. Το κόστος καθορίζεται στην πρώτη διερευνητική συνεδρία.
Σε τι θα με βοηθήσει η συμμετοχή σε ομάδες αυτογνωσίας;
Το μεγαλύτερο όφελος είναι η ουσιαστική και καθαρή επίγνωση του εαυτού μας, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση των διαπροσωπικών μας σχέσεων, την λήψη κατάλληλων αποφάσεων, την αποφυγή επανάληψης λανθασμένων κινήσεων και συμπεριφορών, την ανάπτυξη της αυτονομίας, και την ανακάλυψη νοήματος ζωής. Είναι τόσο σημαντική η καθαρή επίγνωση του εαυτού μας που δεν είναι δυνατόν να απαντηθεί σε μία πρόταση. Είναι το βίωμα να γνωρίζεις να ορίζεις και να διαθέτεις τον εαυτό σου με αποδοχή, κατανόηση, επιείκεια και αγάπη.
Ποια είναι η διαδικασία των ομάδων, πόσος χρόνος χρειάζεται, και πόσο κοστίζει;
Οι συναντήσεις γίνονται μια φορά την εβδομάδα και διαρκούν 1.30 ώρα οι εισαγωγικές και 2 ώρες οι προχωρημένες. Ο χρόνος είναι σχετικός και εξαρτάται από το κάθε άτομο σε ποιο βαθμό επίγνωσης θέλει να προχωρήσει. Η συμμετοχή στις ομάδες αυτογνωσίας είναι περίπου 80-100€ το μήνα.
Ποια προσέγγιση ακολουθείτε;
Την συνθετική με θεμελιώδη βάση την ψυχοδυναμική και ειδικά την Νέο Αντλεριανή. Με προφίλ διευκολυντή από την προσωποκεντρική προσέγγιση του Κάρλ Ρότζερς. Ο άνθρωπος είναι πολυσύνθετος και δεν είναι δυνατόν να προσεγγιστεί δογματικά από μία παγιωμένη μέθοδο. Η συνθετική είναι μια προσέγγιση στην οποία επιλέγονται τεχνικές και μέθοδοι από διάφορες προσεγγίσεις, με στόχο την πιο σφαιρική και πλήρη επεξεργασία των θεμάτων, την εμβάθυνση των συναισθημάτων, την επεξεργασία των λανθασμένων πεποιθήσεων και συμπεριφορών κλπ.
Τι αποτελέσματα έχει η συμβουλευτική γονέων;
Η ιδιότητα του γονιού είναι μεγάλη πρόκληση. Καθώς οι γονείς βρίσκονται σε εξαιρετικά στρατηγική θέση ως προς την ανάπτυξη των παιδιών τους, είναι και σημαντικοί για την ανάπτυξη της μελλοντικής γενιάς του έθνους . Όταν γίνει αυτό κατανοητό πιθανόν κανένας γονιός δεν θα έκανε παιδιά πριν εκπαιδευτεί για να γίνει γονιός. Οπότε είναι κατανοητό ότι είτε υπάρχουν προβλήματα στη σχέση γονιού-παιδιού είτε όχι, καλό θα ήταν όλοι οι γονείς να παρακολουθήσουν μαθήματα διαπαιδαγώγησης και επικοινωνίας ή το λιγότερο να διαβάσουν κάποια βιβλία. Το θέμα δεν είναι αν οι γονείς θα κερδίσουν μια καλή σχέση με τα παιδιά τους, αλλά αν θα μεγαλώσουν ευτυχισμένους ανθρώπους και αν θα προσφέρουν στην μελλοντική κοινωνία ολοκληρωμένα, υπεύθυνα, άτομα, με κοινωνική συνείδηση, κοινωνικό ενδιαφέρον και ήθος.
Στη συμβουλευτική ζευγαριών βρίσκονται τελικά λύσεις ή όλοι καταλήγουν στο χωρισμό;
Οι δυσκολίες και οι συγκρούσεις στα ζευγάρια τις περισσότερες φορές προέρχονται από τον εγωισμό και την ανωριμότητα των συντρόφων. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές ο πρώτος έρωτας «ο ρομαντικός» δεν διαρκεί και οι σύντροφοι δεν είναι προετοιμασμένοι να μπουν σε μια σοβαρή σχέση δέσμευσης με αποδοχή και κατανόηση της διαφορετικότητας του άλλου . Όσο περισσότερο ανώριμοι και εγωκεντρικοί είναι οι σύντροφοι τόσο δυσκολότερο να βρουν κοινές λύσεις στις διαφορές τους, και να εξομαλύνουν τις συγκρούσεις τους. Με τη συμβολή του ειδικού τα μέλη του ζευγαριού ή ο κάθε σύντροφος μεμονωμένα αναγνωρίζει την δική του συμμετοχή στην κακή σχέση, αναπτύσσουν δημιουργικούς τρόπους επικοινωνίας, δοκιμάζουν νέες πιο θετικές συμπεριφορές και συνειδητοποιούν τις παράλογες, πιθανόν, και παιδιάστικες προσδοκίες τους από τον σύντροφο και τη σχέση. Αν είναι έτοιμοι να πάρουν απόφαση ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι μία συνεχής διαδικασία ανάπτυξης και ευθύνης η σχέση προχωράει και γίνεται βαθιά με αποδοχή και συνεχή ανάπτυξη της αγάπης.