Στρες είναι η ένταση που νιώθουμε όταν φοβάστε ότι θα χάσουμε την δουλειά μας ή ότι θα βρούμε εμπόδια στην εκτέλεση της δουλειάς μας. Είναι η στεναχώρια όταν δεν έχουμε αρκετά χρήματα να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας και τα χρέη μας. Η στεναχώρια όταν μαθαίνουμε ότι κάποιος δικός μας πρέπει να χειρουργηθεί ή έχει μια σοβαρή ασθένεια. Στους περισσότερους από εμάς το στρες είναι συνώνυμο μόνο με την στεναχώρια. Το στρες μπορεί να προκληθεί από ποικίλες καταστάσεις: καταστάσεις θυμού, θλίψης, αλλά και έντονης χαράς και ευτυχίας.
Πολλοί άνθρωποι κουβαλάνε τρομερά φορτία στρες χωρίς ούτε να το καταλαβαίνουν καν.
Για το σώμα μας το στρες είναι συνώνυμο με την αλλαγή. Κάθε τι που προκαλεί μία αλλαγή στην ζωή μας μας δημιουργεί στρες. Δεν έχει σημασία αν είναι «καλή» ή «κακή» αλλαγή, και οι δύο μας αγχώνουν. Αν βρείτε το διαμέρισμα των ονείρων σας και είστε έτοιμοι να μετακομίσετε= στρες, εάν σπάσετε το πόδι σας= στρες, εάν προκύψει μία αλλαγή στην ζωή μας όσον αφορά το σώμα μας= στρες. Ακόμα και οι φανταστικές αλλαγές είναι στρες: Εάν φοβόμαστε ότι δεν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας ή το ενοίκιο μας =στρες, αν φοβόμαστε ότι θα πιάσει φωτιά το σπίτι μας, ότι θα κλειστούμε στο ασανσέρ, ότι θα πέσει το αεροπλάνο που θα ταξιδέψουμε= στρες, αν σκεφτόμαστε μια επικείμενη προαγωγή στην δουλειά μας= στρες.
Τα πιο κοινά συμπτώματα και οι δυσλειτουργίες που προκαλούνται εξαιτίας ενός παρατεταμένου ή υπερβολικού στην ένταση του στρες:
Ξέρουμε από πολύ παλιά ότι το υπερβολικό στρες προκαλεί ζημιές στο γαστρεντερικό μας σύστημα, στο καρδιοαγγειακό, στο δέρμα ή στο αδενικό μας σύστημα. Αλλά μόνο πρόσφατα μάθαμε ότι το υπερβολικό στρες προκαλεί φυσικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προόδους στην δεκαετία του 90 ήταν ή κατανόηση για το πώς το υπερβολικό στρες επηρεάζει τον εγκέφαλό μας. Τώρα ξέρουμε ότι η κούραση, οι εντάσεις και οι πόνοι στο σώμα, τα ξεσπάσματα κλάματος, η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού, οι ανωμαλίες στον ύπνο επηρεάζονται από τις χημικές δραστηριότητες του εγκεφάλου μας που προκαλούνται από το υπερβολικό στρες.
Γαστρεντερικές εντάσεις: Άλγη, κράμπες και διάρροιες, κολίτιδα, δυσπεψίες.
Σύστημα αδένων: Δυσλειτουργία θυρεοειδούς.
Καρδιοαγγειακό σύστημα:Υπέρταση, καρδιακή προσβολή, αφύσικοι καρδιακοί παλμοί, έμφραγμα.
Δερματικά: Φλεγμονές, δερματίτιδες.
Ανοσοποιητικό σύστημα: Μειωμένη αντίσταση σε μολύνσεις και νεοπλάσματα.
Υπάρχουν τρόποι να διαχειριστώ το στρες μου;
- Άγχος σημαίνει ένταση
- Η ένταση δημιουργεί πόνους
- Οι πόνοι επιτείνουν την ανησυχία
- Η ένταση φέρνει κούραση
Χαλάρωση
- Η χαλάρωση βοηθά στην επιβράδυνση του οργανικού μας συστήματος
- Μαθαίνουμε να χαλαρώνουμε και μαθαίνουμε να ελέγχουμε το άγχος μας
Υπάρχουν πολλές μορφές χαλάρωσης ,η πιο απλή και φθηνή είναι η επαφή με τη φύση και η απόλαυση της φυσικής ομορφιάς. Αν μείνουμε για λίγο σιωπηλοί και ακούσουμε τους ήχους της φύσης ο εγκέφαλος μας γαληνεύει και μαζί του γαληνεύουμε και εμείς.
Άλλος απλός τρόπος είναι η καλή αναπνοή , βαθιές και αργές αναπνοές κατεβάζουν τους γρήγορους ρυθμούς της κυκλοφορίας του αίματος και τους χτύπους της καρδιάς.
Τέλος αν τα συμπτώματα αρχίζουν να μοιάζουν παθολογικά, κάποιες συνεδρίες με έναν ψυχολόγο που σας ταιριάζει ή η παρακολούθηση σεμιναρίων με θέμα την διαχείριση του στρες, βοηθούν στην κατανόηση την διαχείριση και την εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης.