ατομικά

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Στο γραφείο μου βλέπω ιδιωτικά και σε κλίμα εμπιστοσύνης τους πελάτες μου με σκοπό να τους διευκολύνω να διερευνήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, να επεξεργαστούν αποτελεσματικά, όποια ψυχολογική πίεση βιώνουν, ή ίσως την έλλειψη ικανοποίησης τους από τη ζωή, ή την αδυναμία να θέσουν στόχους και να βρουν αυτό που λέμε το νόημα της ζωής. Η πρώτη συνάντηση γίνεται πάντοτε με πρωτοβουλία του ίδιου του πελάτη, κατόπιν ραντεβού, και βέβαια κανείς δεν μπορεί να εξαναγκάσει κάποιον να μπει στη συμβουλευτική διαδικασία. Η συχνότητα των συναντήσεων και η αμοιβή καθορίζονται από κοινού σε αυτή την πρώτη συνάντηση. Συνήθως όμως οι συνεδρίες είναι κατά βάσει εβδομαδιαίες, διάρκειας 45 λεπτών η κάθε μία.

Οι πελάτες, στη διάρκεια των συναντήσεων, ενθαρρύνονται να μιλούν ελεύθερα και ανοιχτά, με τρόπο που σπάνια συμβαίνει με τους φίλους ή τους συγγενείς. Συχνά, οι άνθρωποι συσσωρεύουν αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός, το άγχος, η θλίψη και η ντροπή, τα οποία εντείνονται με τον καιρό. Μέσω της συμβουλευτικής διαδικασίας ενθαρρύνω την έκφραση αυτών των συναισθημάτων και δίνω την ευκαιρία στους πελάτες μου να τα εκφράσουν και να τα εξετάσουν διεξοδικά, ώστε να αυξηθεί η ικανότητα κατανόησης και αντιμετώπισής τους.

Ως σύμβουλος- ψυχολόγος δεν δίνω συμβουλές στους πελάτες μου, ούτε τους καθοδηγώ να δράσουν προς τη μια ή την άλλη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αντιθέτως, διευκολύνω τον κάθε ένα από αυτούς, να εξετάσει τις διάφορες πλευρές της ζωής του και των συναισθημάτων του, τις διαπροσωπικές του σχέσεις, και τον εαυτό του, με τρόπο τέτοιο που μπορεί να μην έχουν σκεφτεί προηγουμένως ή που να μην μπορούσαν να αντιμετωπίσουν. Βασικός στόχος της δουλειάς που κάνουμε από κοινού, είναι να ενισχυθεί η ικανότητα των πελατών μου, ώστε ο κάθε ένας να κάνει τις δικές του επιλογές, τις δικές του αλλαγές, να δώσει τις δικές του λύσεις, και τελικά να μειωθεί η σύγχυση, την οποία βιώνουν.

συμβουλευτική γονέων

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ

Το να είναι κανείς γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχουν «ιδανικοί γονείς», ούτε πρότυπα γονέων. Όσο και να αγαπάμε το παιδί μας υπάρχουν φορές που δεν μπορούμε να το προστατεύσουμε από μερικά επώδυνα συναισθήματα, ή να αντιμετωπίσουμε κάποιες «ανεπιθύμητες» συμπεριφορές. Συχνά, οι γονείς πελαγώνουν, απογοητεύονται ή θυμώνουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με κάποιες συμπεριφορές των παιδιών τους. Οι φωνές ή το ξύλο αποτελούν «αυτόματες» αντιδράσεις, ειδικά μετά από μια κουραστική και εξαντλητική ημέρα, διδάσκουν όμως το παιδί να φοβάται, να φωνάζει ή χειρότερα, να χτυπά τους άλλους.

Σκοπός της συμβουλευτικής γονέων δεν είναι να υποκαταστήσει ή να υπονομεύσει το ρόλο των γονιών. Στόχος είναι να βοηθηθούν οι γονείς να εντοπίσουν και να αλλάξουν κάποια κομμάτια που τους δυσκολεύουν στη σχέση τους με τα παιδιά τους, ώστε να τη βελτιώσουν και να την διαπραγματευτούν εκ νέου.

Ιδανικά οι συνεδρίες γίνονται με την παρουσία και των δύο γονιών, και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να είναι θεμιτή και η παρουσία του παιδιού ή των παιδιών της οικογένειας. Στη διάρκεια των συναντήσεων, οι γονείς ενθαρρύνονται να μιλήσουν ελεύθερα και ανοιχτά για τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς ή τις δυσκολίες τους, όσον αφορά τα παιδιά και τη σχέση τους με αυτά, ώστε να βρούμε από κοινού τις λύσεις που ταιριάζουν καλύτερα στην οικογένεια τους.

FacebookGoogle+EmailTwitter