Άγιος ΒασίληςΣυνήθως τα παιδιά ηλικίας 6-7 χρονών είναι αυτά που κάνουν την μεγάλη ανακάλυψη της μη ύπαρξης του Άγιου Βασίλη, κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Ώσπου να φτάσουν στη συγκεκριμένη ηλικία, έχουν ήδη σημειώσει σημαντικά άλματα στον τομέα της γνώσης και της ανάπτυξης. Είναι ικανά να συλλάβουν έννοιες, μπορούν να διαμορφώσουν δική τους γνώμη και σε γενικές γραμμές μπορούν να γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ της φαντασίας και της πραγματικότητας. Τότε έρχονται και οι πρώτες ερωτήσεις: «πώς ο Άγιος Βασίλης προλαβαίνει να επισκεφθεί όλα τα σπίτια σε μια νύχτα;» ή «αφού εμείς δεν έχουμε καμινάδα, από πού μπαίνει;».

Όσον αφορά τη στιγμή της αποκάλυψης της αλήθειας το περισσότερο άγχος το έχουν οι γονείς, για το πώς θα νιώσει το παιδί τους, τι θα σκεφτεί κ.λ.π. Το ίδιο το παιδί όμως το πιο πιθανό είναι πως δεν θα το απασχολήσει τόσο το ψέμα των γονιών και των γύρω συγγενών, όσο το ότι ανακάλυψε την αλήθεια μόνο του! Τα περισσότερα παιδιά νιώθουν περηφάνια και ευχαρίστηση γιατί με την ανακάλυψή τους αυτή έχουν «αποδείξει» ότι τους ανήκει μια θέση στον κόσμο των μεγάλων.

Όταν το παιδί ρωτάει αν υπάρχει Άγιος Βασίλης, δεν χρειάζεται να επιμείνετε στο ψέμα, αμφισβητώντας την αλήθεια του, ούτε αντίθετα να του πείτε την αλήθεια, όπως την αντιλαμβάνονται οι ενήλικες. Θα μπορούσατε όμως να ρωτήσετε το παιδί τι είναι αυτό που πιστεύει το ίδιο ότι συμβαίνει, ή γιατί σας κάνει αυτήν την ερώτηση, να το ενθαρρύνετε απαντώντας με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του και μαζί να πορευτείτε προς την ανακάλυψη μιας κοινής αλήθειας.

Ως εκ τούτου, το τι θα κάνει ο κάθε γονιός έγκειται στην δική του κρίση. Το αν θα πούμε στο παιδί για τον Άη Βασίλη ή όχι, αυτό είναι στο χέρι του καθενός πως θέλει να το χειριστεί. Από τη μία, είναι όμορφο να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με ιστορίες και παραμύθια για έναν συμπαθητικό παππούλη Άγιο, που επιβραβεύει τις καλές συμπεριφορές και πράξεις και φέρνει δώρα στα παιδάκια, που ήταν φρόνιμα και συνετά όλο το χρόνο. Από την άλλη, μπορεί κάποιοι γονείς να μην θέλουν να συνδυάσει το παιδί τους αυτές τις Άγιες μέρες ή τις «σωστές» συμπεριφορές με τα υλικά αγαθά και τα παιχνίδια. Αυτό που πάντα συμβουλεύω τους γονείς είναι να μην προσπαθούν να πουν ή να κάνουν πράγματα, τα οποία δεν μπορούν να υποστηρίξουν 100% κι αυτό γιατί κατά την άποψή μου ο γονιός θα πρέπει πάνω από όλα να είναι αυθεντικός απέναντι στο παιδί του.

FacebookGoogle+EmailTwitter

Comments closed.