Σεπτέμβρης, ο μήνας που τα πρωτάκια όλων των βαθμίδων κάνουν μια πολύ καθοριστική και σημαντική αρχή. Πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό, πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο, πρώτη μέρα που το αγγελούδι μας ανοίγει τα φτερά του και καλείται να μείνει εκτός σπιτιού σε ένα χώρο που δε γνωρίζει και με ανθρώπους με τους οποίους δεν έχει χτίσει πρώτιστα σχέση εμπιστοσύνης. Και πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να συμβεί αυτό; Πως θα ξέρω ότι είναι έτοιμο να πάει σχολείο; Κι αν κλαίει; Κι αν αρνείται να πάει; Δύσκολα τα πράγματα, ή μήπως όχι; More »

FacebookGoogle+EmailTwitter

Μάνα, Μητέρα, Μαμά, όπως και να την πούμε είναι αυτή η ίδια η ύπαρξη, που μας συντροφεύει από τη μέρα της σύλληψης μας ακόμα, ως το τέλος της ζωής της, ή και μετά από αυτό. Είναι η μητέρα- τροφός, η μαμά- παρηγοριά, η μάνα- σύμβουλος. Είναι αυτή που σε κάθε αναποδιά βρίσκεται, ή θα ήθελε να βρίσκεται, εκεί και να την αντιμετωπίσει μαζί μας. Είναι αυτή που ξενυχτάει, αυτή που τα διορθώνει όλα με μια βελόνα και μια κλωστή, με μια κόλλα ή με ένα φιλί. Είναι αυτή που μας αποχαιρετά και μας καλωσορίζει. Αυτή που πονάει με τον πόνο μας και γελάει με τις χαρές μας. Αυτή με την οποία έχουμε και τις περισσότερες συγκρούσεις στη ζωή μας. More »

FacebookGoogle+EmailTwitter

Παιδί- νοσοκομείο, δύο λέξεις που δεν συμβαδίζουν στα αυτιά και την καρδιά ενός γονιού. Δυστυχώς όμως, τα ατυχήματα ή οι ασθένειες είναι μέσα στη ζωή ακόμα και των παιδιών μας, κι όσο κι αν ευχόμαστε το αντίθετο, η εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο κρίνεται κάποιες φορές αναγκαία. More »

FacebookGoogle+EmailTwitter

Το διαζύγιο είναι μια επίπονη διαδικασία, τόσο για τους συζύγους, όσο και για τα παιδιά. Όσο ομαλά και αν επέλθει ένας χωρισμός, όσο και αν οι γονείς έχουν (που θα ήταν ιδανικό να έχουν) καλές σχέσεις κατόπιν, το διαζύγιο επιφέρει αλλαγές σε όλα τα επίπεδα στη ζωή των εμπλεκομένων και αυτό από μόνο του είναι κάτι που μπορεί να αναστατώσει ένα παιδί. Τα παιδιά για να αναπτυχθούν ανεμπόδιστα και να είναι ικανοποιημένα, χρειάζονται σταθερότητα, επαναλληπτικότητα, συνέπεια και συνέχεια, τόσο στο πρόγραμμά τους, όσο και στη συμπεριφορά των άλλων απέναντί τους. Ένας χωρισμός όσο φιλικός και αν είναι διαταρράσει αυτή τη «σειρά» και αυτό το πρόγραμμα. More »

FacebookGoogle+EmailTwitter

Όλοι γνωρίζουμε το IQ (Δείκτης Νοημοσύνης), όμως λίγοι γνωρίζουν ότι υπάρχει και το EQ (Δείκτης Συναισθηματικής Νοημοσύνης). Τα παιδιά με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης είναι περισσότερο ανθεκτικά στις αντιξοότητες της ζωής και πιο ευπροσάρμοστα από τους συνομήλικους τους. Όπως όλα τα παιδιά, έτσι και αυτά λυπούνται, θυμώνουν, απογοητεύονται ή φοβούνται, όμως ηρεμούν πιο εύκολα και διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και τις καταστάσεις, με δημιουργικό και παραγωγικό τρόπο, έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και είναι πιο ικανά να λύνουν τα προβλήματά τους. More »

FacebookGoogle+EmailTwitter

Συνήθως οι γονείς βιάζονται να απαλλάξουν το παιδί τους, αλλά και να απαλλαγούν οι ίδιοι, από τις πάνες. Δεν είναι λίγες οι φορές που αισθάνονται να τους πιέζει η χρονολογική ηλικία του παιδιού τους, η σύγκριση με τα άλλα παιδάκια, οι συμβουλές και οι «επιταγές» των παππούδων και των σημαντικών άλλων, που «ξέρουν καλύτερα, γιατί τα έχουν περάσει». Έτσι, μόλις το παιδί τους φτάσει 24ων μηνών, αγχώνονται και, όχι σπάνια, ασκούν, συνειδητά ή ασυνείδητα, πίεση στο παιδί τους, ώστε να αρχίσει να χρησιμοποιεί το γιογιό. More »

FacebookGoogle+EmailTwitter

Οι Θεραπείες μέσω Τέχνης (Art Therapies), είναι ένας τίτλος «ομπρέλα» που καλύπτει όλες τις ψυχοθεραπευτικές πρακτικές που χρησιμοποιούν κάποιο μέσο τέχνης για να φτάσουν στον θεραπευτικό στόχο. Αυτές είναι η Εικαστική θεραπεία, η Δραματοθεραπεία, η Χοροθεραπεία, η Μουσικοθεραπεία και η Παιγνιοθεραπεία (ειδικά για παιδιά ηλικίας 3- 12 ετών και νεαρούς εφήβους). More »

FacebookGoogle+EmailTwitter

Συχνά συναντάμε ανθρώπους που ζητούν τη συνεχή αναγνώριση από τους άλλους, ώστε να είναι ευτυχείς, και εξίσου συχνά παρατηρούμε το παράδοξο, πως οι άνθρωποι αυτοί είναι δυστυχείς. Τι είναι όμως αυτό που στην πραγματικότητα προκαλεί τη δυστυχία τους; Η απάντηση μου είναι πως τα άτομα αυτά είναι εξαρτημένα, και η εξάρτησή τους αυτή καθεαυτή είναι και η πηγή της δυστυχίας τους. Εδώ θα ήθελα να παραθέσω έναν ορισμό αυτής της εξάρτησης, από τον αγαπημένο συγγραφέα και συνάδελφο Jorge Bucay: «Εξαρτημένος είναι αυτός που κρέμεται από κάποιον άλλο, που ζει κρεμασμένος στον αέρα, χωρίς να στηρίζεται πουθενά. Μονίμως ατελής. Εξαρτώμαι σημαίνει παραδίδομαι οικιοθελώς στον άλλο να με κάνει ότι θέλει, να με άγει και να με φέρει, να ρυθμίζει τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά μου κατά τη δική του βούληση και όχι τη δική μου». More »

FacebookGoogle+EmailTwitter

πένθος στο παιδί

Τα βρέφη και τα μωρά έως 2,5 ετών καταλαβαίνουν την απουσία και αισθάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά στο περιβάλλον τους. Θα πρέπει οι ώρες του φαγητού, του ύπνου και του παιχνιδιού να συνεχιστούν κανονικά. Κάποιες απλές φράσεις όπως «η μαμά πάει» ή «ο μπαμπάς δεν θα ξαναγυρίσει», μπορεί να τα βοηθήσουν να κατανοήσουν την απώλεια, την οποία είναι σε θέση να αντιληφθούν. More »

FacebookGoogle+EmailTwitter

Άγιος ΒασίληςΣυνήθως τα παιδιά ηλικίας 6-7 χρονών είναι αυτά που κάνουν την μεγάλη ανακάλυψη της μη ύπαρξης του Άγιου Βασίλη, κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Ώσπου να φτάσουν στη συγκεκριμένη ηλικία, έχουν ήδη σημειώσει σημαντικά άλματα στον τομέα της γνώσης και της ανάπτυξης. Είναι ικανά να συλλάβουν έννοιες, μπορούν να διαμορφώσουν δική τους γνώμη και σε γενικές γραμμές μπορούν να γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ της φαντασίας και της πραγματικότητας. Τότε έρχονται και οι πρώτες ερωτήσεις: «πώς ο Άγιος Βασίλης προλαβαίνει να επισκεφθεί όλα τα σπίτια σε μια νύχτα;» ή «αφού εμείς δεν έχουμε καμινάδα, από πού μπαίνει;». More »

FacebookGoogle+EmailTwitter